XANTANOVÁ GUMA - Zahusťovadlo a emulgátor - Vyberte balenie: 250 g


Xantánová guma je prírodná surovina s množstvom veľmi priaznivých vlastností - pôsobiaca ako emulgátor, stabilizátor, suspenzné činidlo a zahusťovadlo. Je vysoko hydrokoloidný, tzn. že na seba veľmi dobre viaže vodu, vytvára tak viskózne roztoky aj v malých koncentráciách tekutín - zahusťuje riedke kvapaliny. Stabilizuje emulzie nezmiešateľných látiek - napr. voda s tukom. Zjemňuje aj bezlepkové cesto, robí ho plastickejším udržuje v ňom vlhkosť a zabraňuje prílišnému tvrdnutiu. Zabraňuje sedimentácii pevných častíc v tekutinách. Označenie v potravinách ako E415. viac

Výrobca: Vyrobeno v EU Kód produktu: XGZE-1


Dostupné varianty

250 g 4,86 €
500 g 7,74 €
1 kg 13,04 €
5 kg 60,76 €
25 kg 280,60 €
4,86 € s DPH
Varianta neexistuje
Skladem
ks
Vyberte balenie Dostupnosť Cena s DPH Množstvo
XANTANOVÁ GUMA - Zahusťovadlo a emulgátor (Vyrobeno v EU, XGZE-1) | Krmiva Hulín 250 g Skladem 4,86 €
XANTANOVÁ GUMA - Zahusťovadlo a emulgátor (Vyrobeno v EU, XGZE-1) | Krmiva Hulín 500 g Skladem 7,74 €
XANTANOVÁ GUMA - Zahusťovadlo a emulgátor (Vyrobeno v EU, XGZE-1) | Krmiva Hulín 1 kg Skladem 13,04 €
XANTANOVÁ GUMA - Zahusťovadlo a emulgátor (Vyrobeno v EU, XGZE-1) | Krmiva Hulín 5 kg Skladem 60,76 €
XANTANOVÁ GUMA - Zahusťovadlo a emulgátor (Vyrobeno v EU, XGZE-1) | Krmiva Hulín 25 kg Skladem 280,60 €

! Veľmi užitočná surovina pri výrobe rybárskych boosterov, dipov a tekutých potráv!

  • Charakteristika: Xanthanová guma je prírodného pôvodu, vyrába sa fermentáciou sacharidov pomocou baktérií Xanthomonas campestris. Proces fermentácie zahŕňa výživu baktérií nejakým zdrojom sacharidov, napríklad glukózou alebo sacharózou a následné kvasenie, pri ktorom baktérie produkuje xantánovú gumu. Po fermentácii sa guma extrahuje, čistí, suší a melie na jemný prášok na použitie v potravinárskom alebo krmivárskom priemysle, kozmetike, ale aj v priemyselnej výrobe. Xantánová guma nemôže byť metabolizovaná v organizme, a preto je považovaná za diétnu vlákninu. Xantán je svetlej farby, bez chuti a zápachu - neovplyvňuje tak výsledný produkt po týchto stránkach. Má práškovú štruktúru, je veľmi prašný a „tečie“ ako sypká hmota. Pri vyššej vlhkosti začne prach gélovať a všetko, čo pokryje, sa stáva lepkavým a slizkým. Dávajte si na to pozor pri práci s ním v domácnosti!

          Xantánová guma a jej jedinečné vlastnosti:

  1. Zahusťovadlo - zvyšuje viskozitu tekutín bez toho, aby výrazne menila ich pôvodné vlastnosti.
  2. Stabilizátor - zabraňuje oddeľovaniu pevných zložiek v tekutine, čím zaisťuje jej homogénnu zmes.
  3. Emulgátor - pomáha zmiešať nemiešateľné zložky, ako sú napr. tie na báze oleja a vody a vytvára z nich stabilnú emulziu, ktorá sa neodlúči.
  4. Suspenzné činidlo - udržuje pevné častice suspendované v kvapalinách, čím zabraňuje ich sedimentácii - napr. kakaové a ovocné nápoje.
  5. Šmyková vlastnosť - viskozita (hustota) sa znižuje pri šmykovom namáhaní tzn. napr. pri miešaní alebo trepaní s roztokom. Po ukončení miešania sa hustota zase vracia späť, čo zaisťuje hladkú štruktúru miešaného produktu.
  • Možnosti použitia:  Xantánová guma sa dá využiť v mnohých smeroch výroby produktov pre športový rybolov.
  1. Prídavok do ciest na boilies a pelety, rovnako tak do obaľovacích ciest a pri výrobe plaviek, kde zaistí dlhú pružnosť a zamedzí vysychaniu cesta.
  2. Do práškových dipov na ich zgelovatenie pri dopade do vody. Tu odporúčajú miešať 1:1 s Psylliom, ktoré urobí gél tuhším a odolnejším.
  3. Ako zahusťovadlo do akýchkoľvek tekutých dipov, boosterov či tekutých potráv.
  4. Ako stabilizátor na výrobu boosterov či tekutých potráv s obsahom pevných zložiek - napr. rybích múčok, Arktického krillu, hydrolyzovaných proteínov, CSL, ai.
  5. Ako emulgátor v tekutinách, kde chcete zlúčiť vodu s olejom a vytvoriť si špecifický booster alebo dip. Pomáha viazať vodu s tukom.

Dávkovanie všeobecne: Uvedené množstvo sú základné, na dosiahnutie vyššej hustoty pridajte až dvojnásobok Xantanu - podľa vlastnej potreby na hustotu.

Pre zahusťovanie tekutín: 5 - 10 g / 1 liter, pre vyššiu hustotu 15 - 20 g / liter. Miešajte intenzívne tekutinou a pozvoľna prisypávajte Xantan, len tak vám neurobí hrudky. Ak áno, nechajte ho chvíľu vo vode napučiavať a potom znova intenzívne miešajte - malé objemy tyčovým mixérom, väčšie objemy miešadlom na vŕtačke.

  1. Do suchých hmôt na prípravu ciest na pelety a boilies: 2-3 g / 1 kg. Primiešať Xantan do suchej zmesi a až potom za stáleho miešania pridávať vodu a iné tekutiny.
  2. Do práškových dipov: 15-25% z hmotnosti zmesi. Odporúčam zmiešať Xantan s Psylliom v pomere 1:1, sú potom lepšie vlastnosti gélu.
  3. Do obaľovacích ciest: 3-6 g / kg suchej zmesi. Záleží na obsahu ďalších surovín ako je tuk a glycerol.
  • Skladovanie a spotreba: Odporúčam do 12 mesiacov od nákupu - dobre uskladnený v suchu vydrží oveľa dlhšie, až niekoľko rokov. Uchovávajte v hermeticky dobre uzavretých obaloch. Ide o hygroskopickú látku - tuhne a gelovatí vzdušnou vlhkosťou.

Kvalita pro ryby, cena pro lidi!

Otváracie hodiny

Po - Pá 7:00 - 16:00

So - Zatvorené

Sviatky 1.5., 8.5. - Zatvorené