Boilies mixy - Skladom
záleží, pretože každý rybár má iné požiadavky na rozpustnosť boilies a záleží aj na tom, čo sa ešte pridá - lepok ( glutén ), sušený vaječný bielok, arabská guma ( želatína ) atď., ktoré môžu zvýšiť výslednú pevnosť. Výroba boilies si preto vyžaduje aspoň určité skúsenosti s vlastnou výrobou. Zmes neobsahuje konzervant, odporúčam dokúpiť.
Počet vajec v zmesi: Všeobecne sa odporúča pre chladné obdobie do teploty vody cca 14 °C, 3 - 5 ks / kg = vydrží viac ako 8 - 10 hodín. V teplom období, pri teplote nad 18 °C, 6 - 8 ks/kg, trvá približne 5 - 6 hodín alebo viac, ale to závisí najmä od množstva bielych rýb v oblasti. Ak chcete mať rozpustnosť v teplej vode ( 20 °C alebo viac ) nad 12 hodín, musíte pridať krupicovú múku a sušený vaječný bielok, bežné vajcia veľmi nepomáhajú. Takto uzavreté boilies však opäť znižujú účinok nástrahy a jej rýchlosť. Ako som už spomenul, na výrobu boilies naozaj potrebujete skúsenosti. Neočakávajte, že stačí pridať "pár vajec a trochu vody" a musí to fungovať. Cesto musí byť dokonale vymiesené, plastické a "had" sa musí dať ohnúť do tvaru "U" bez toho, aby sa zlomil. Ak sa guľky pri vaľkaní drobia, v cestíčku je určite málo vody a zvyčajne príliš veľa oleja. Olej je lepšie nepridávať vôbec, môže spôsobiť, že boilies pri sušení popraská.
Niekoľko tipov, ako na to: Hustotu cesta vždy regulujte vodou. Bez vody nebude cesto plastické a bude sa trhať. Buďte opatrní, veľmi riedke cesto sa môže pri varení vo vode rozpustiť. Príliš tenké cesto spoznáte podľa toho, že sa príliš lepí. Vložte boilies do úplne vriacej vody pri maximálnej teplote horáka tak, aby sa voda po vložení boilies začala variť čo najrýchlejšie! Preto dajte len primerané množstvo vody, aby sa príliš nezchladila, dlhý čas ohrievania na opätovné zovretie môže spôsobiť, že sa cesto roztopí. Nevkladajte boilies len tak do horúcej vody, ktorá nevrie, pretože sa opäť začnú rozpúšťať. Keď začnú boilies plávať, varte ich ešte maximálne 1 - 2 minúty a potom ich vyberte z vody na sitko, aby sa scedili.
Najlepšou a najšetrnejšou možnosťou je však nepochybne varenie v pare, pri ktorom sa z cesta nevylúhujú žiadne zložky. Preto odporúčam a uprednostňujem túto metódu pred varením vo vode. Boilies s priemerom 16 mm varte v pare približne 13 minút, 20 mm približne 16 minút, 24 mm približne 20 minút. Nádoba musí byť zakrytá vekom, aby sa vytvorilo veľa pary, a teplota musí byť približne 95 - 100 °C. Ak zabudnete sledovať čas, nemusíte sa báť, dlhší čas varu v pare boilies neublíži. Ak je však cesto príliš riedke, guľky sa môžu začať lepiť na seba alebo sa dokonca rozpadnúť. Nedávajte príliš veľa boilies na seba, takže maximálne 2 - 4 vrstvy v závislosti od priemeru - čím väčšie boilies, tým menej vrstiev. V opačnom prípade by sa spodné vrstvy mohli deformovať.
Keďže každá z našich zmesí boilies je vyrobená z rôznych pomerov a typov zložiek, vyžaduje si aj iný pomer vody. Preto pridávajte menej vody a potom postupne pridávajte po troškách, kým cesto nebude husté, ale plastické a dobre tvárne. Pri väčšine zmesí by sa správne tuhé cesto nemalo príliš lepiť. Lepkavosť je znakom väčšieho množstva cukru, ktorý môžu niektoré druhy obsahovať, alebo ak si ho pridáte sami. Aby sa cesto príliš nelepilo, nechajte ho niekoľko hodín stáť - aj cez noc, alebo pridajte 5-10 % krupicovej múky (zriedenej vodou) a nechajte stáť. Prílišná lepivosť môže znamenať aj príliš riedke cesto. V tomto prípade zahustite cesto krupicovou múkou na požadovanú hustotu.
Dobrá rada: Ak sa cesto na prvýkrát nepodarí a rozmočí sa, vzniknutú "kašu" nevyhadzujte, ale použite ju po vychladnutí na ďalšiu várku alebo na navlhčenie kŕmidiel, kŕmnych guliek atď. Vyhadzujete totiž veľmi kvalitné suroviny, ktoré neboli zničené, ale len tepelne spracované. Domnievajte sa, že var bol spôsobený inou chybou ako zložením zmesi.
Z 10 kg zmesi boilies získate po pridaní vajec a vody približne 13 - 14 kg hotového cesta.